fbpx

Teinit kotona muistuttavat, miksi politiikkaa tehdään. Vastaukseni lukiolaisten kysymykseen mielenterveydestä.

Julkaistu:

Kolme lukiolaista lähetti kysymyksen, pitäisikö palkata lisää koulupsykologeja. Tässä vastaukseni lyhennettynä.

Kyllä – tämä tarkoittaa lisää rahaa näihin palveluihin, mutta meillä on mielenterveydessä korjausvelkaa. Haluan olla rehellinen ja sanoa, että yleensä suhtaudun varovaisesti palvelujen lisäämiseen, koska en halua jättää perinnöksi myöskään velkavuorta. Mutta tässä kohtaa teen kaikkeni, että nuoret saavat tarvitsemansa palvelut.

Minun sukupolveni oli jotenkin älyttömän tulevaisuudenuskoinen. Sain vauvan opiskeluaikana pennittömänä opiskelijana, koska luotin systeemin ja siihen, että lopulta kaikki menee hyvin. Nykynuorilla ei ole ehkä enää samaa ”sokeaa” luottoa tulevaisuuteen, ja se on nyt meidän asia alkaa korjata tätä.

Mielenterveyden hinta on myös kansantaloudellisesti suuri. Meillä on pohjoismaiden korkein työttömyysaste, ja suuri joukko sitkeästi työttömiä. Tässä joukossa korostuvat mielenterveysongelmat ja syrjäytyminen, ja pahoin pelkään, että osa tästä heistä jää pysyvästi työvoiman ulkopuolelle. En usko, että olisimme jotenkin geneettisesti taipuvaisempia pitkäaikaisiin mielenterveysongelmiin verrattuna vaikkapa muihin Pohjoismaihin. Uskon ihmisten haluavan tehdä töitä ja osallistua yhteiskuntaan. En koskaan halua osoittaa sormella ihmistä, vaan systeemiä. Työllisyyspolitiikkamme, sosiaaliturvamme ja terveydenhoitomme on epäonnistunut näiden ihmisten kohdalla. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa epäonnistua samalla tavoin nuorten kohdalla.

Lisää julkaisuja

25.5.2021

Unelmien Kaisaniemi – paraatipaikan potentiaali käyttöön!

Kaisaniemi on ihana ja samalla välillä turvaton. Mutta potentiaalia löytyy! Teimme krunalaisten ehdokaskollegojen kanssa kyselyn Kaisaniemen kehittämisestä ja saimme ilahduttavasti

15.5.2021

Miksi vaalikoneissa ei kysytä yrittäjyydestä?

Ehdokkaana saa vastailla vaalikoneiseen, ja siellä on aina samat turhautumisen aiheet. Kysytään paljon sellaista, mikä ei kuulu edes kaupungille ja

14.5.2021

Julkiset hankinnat – kun Stadi shoppailee

Helsingin ostoilla potkua pk-sektorille   Helsingin ostot eivät ole nappikauppaa. Kokonaishankinnat ovat yhteensä 4 miljardia euroa vuosittain ja tällä summalla